Persbericht

Paulien Graves Uitvaartbegeleiding opent haar deuren

‘s-Hertogenbosch, 8 juni 2015 — Door de voormalige pastorie in Empel letterlijk in het licht te zetten en wensballonnen op te laten, werd zaterdagavond 6 juni, in de aanwezigheid van 70 genodigden, het uitvaartcentrum van Paulien Graves Uitvaartbegeleiding officieel geopend. Daarmee heeft het gemeentelijke monument, dat vanaf nu permanent belicht wordt, een passende nieuwe bestemming gekregen en is Empel een sfeervol en kleinschalig uitvaartcentrum rijker. Tijdens de open dag op zondag 7 juni kregen de inwoners van Empel en andere geïnteresseerden de mogelijkheid een kijkje te nemen in de verbouwde pastorie. Het was een zeer succesvolle dag met meer dan 400 bezoekers.

EMPEL - Paulien Graves heeft haar Uitvaartcentrum geopend. FOTO LEVIN DEN BOER - PERSFOTO.NU

EMPEL – Paulien Graves heeft haar Uitvaartcentrum geopend. Foto: Levin den Boer – persfoto.nu

Eigenaresse Paulien Graves ziet met het realiseren van het uitvaartcentrum een droom uitkomen. De afgelopen vijf jaar werkte zij voor een grote uitvaartondernemer. Zij bemerkte onder nabestaanden de behoefte aan een intiemer en persoonlijker manier van afscheid nemen. Toen ze hoorde dat voor de voormalige pastorie een nieuwe huurder werd gezocht, vielen de puzzelstukjes in elkaar. Zij vertelde de genodigden tijdens de officiële opening, “Ik zet me in met hart en ziel om van elke uitvaart een mooie herinnering te maken.”

EMPEL - Paulien Graves heeft haar Uitvaartcentrum geopend. FOTO LEVIN DEN BOER - PERSFOTO.NU

EMPEL – Het uitvaartcentrum, dat tevens een gemeentelijk monument is, wordt vanaf nu permanent belicht. Foto: Levin den Boer – persfoto.nu

Ton Streppel, vicevoorzitter van het bestuur van de parochie H. Maria, feliciteerde Paulien Graves met de opening. Hij zei verheugd te zijn over de start van een uitvaartcentrum in de voormalige priesterwoning. Volgens hem was de parochie niet zomaar op zoek naar een huurder. Een nieuwe functie moest passend zijn en in hun optiek ook de gemeenschap in Empel versterken. “Die functies gaan jullie vervullen,” zei Ton, “met een omgeving waar mensen op moeilijke momenten steun en houvast kunnen vinden. Waar mensen andere mensen kunnen ontmoeten om hun verdriet en goede herinneringen met elkaar te delen. De activiteiten van Paulien Graves Uitvaartbegeleiding ondersteunen de vitaliteit van de bredere gemeenschap maar ondersteunen ook de vitaliteit van onze kerkgemeenschap. Maar in het hart van Empel ontstaat met dit prachtige initiatief ook voor ons een nieuwe dynamiek.”

De open dag bij Paulien Graves Uitvaartcentrum was druk bezocht. Foto door: Paula van der Meeren (Sjootsz Photography) en Levin den Boer (Fotopersbureau LDB Production)

De open dag bij Paulien Graves Uitvaartcentrum was druk bezocht. Foto: Levin den Boer – persfoto.nu

Wonder van Empel
Een dag na de officiële opening werden bezoekers tijdens de open dag rondgeleid door de vernieuwde pastorie. Zij merkten dat veel zorg is besteed aan de inrichting. De verbouwing is met respect voor de historie van de pastorie uitgevoerd. De monumentale elementen zijn behouden gebleven. Zo ook het glas-in-loodtafereel van het Wonder van Empel. Het verhaal van de verschijning van Maria ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog werd tijdens de open dag meermaals verteld.

Thuis voelen
In de tuingerichte kamers van het pand aan de Proosdijstraat krijgen nabestaanden ruimte om in huiselijke sfeer afscheid te nemen van hun naaste. Er is alle tijd – indien gewenst 24 uur per dag – voor samenzijn, emoties en herinneringen. Paulien Graves heeft ervoor gezorgd dat nabestaanden zich ondanks hun verdriet thuis kunnen voelen in de pastorie.

Omdat na een uitvaart het rouwproces doorgaat, zal Paulien Graves zich ook toeleggen op de begeleiding van nabestaanden en het organiseren van activiteiten rond rouwverwerking. Zij wil met haar uitvaartcentrum betrokken zijn bij wat in de regio gebeurt en speciale aandacht besteden aan de lokale gemeenschap.