Als je komt te overlijden wil je je dierbaren natuurlijk goed achterlaten. Het laatste wat je wil is dat jouw partner en kinderen naast het verdriet ook nog te maken krijgen met financiën die niet op orde blijken te zijn.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat je partner altijd nog de woonlasten kan blijven betalen. Het kan voorkomen dat de verzekeraar wat gezondheidsvragen stelt voordat de verzekering geaccepteerd wordt. Zodra je komt te overlijden, wordt het verzekerde bedrag in één keer uitgekeerd om (een gedeelte van) de hypotheek af te lossen. Daarnaast kun je ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten die gebruikt kan worden om het inkomen of nabestaandenpensioen aan te vullen.

Uitvaartverzekering

Een van de eerste kostenposten waar nabestaanden mee geconfronteerd worden, zijn de kosten voor de uitvaart. Volgens het Nibud kost een uitvaart gemiddeld 7500 euro. Als je daar geen verzekering voor afgesloten hebt, zullen die kosten voor rekening van de nabestaanden komen. Vanuit die gedachte is het afsluiten van een uitvaartverzekering geen gek idee.

Levenstestament

Ook al staan we er liever niet (te lang) bij stil, toch is het essentieel om na te denken over hoe je dingen achterlaat als je komt te overlijden. Één op de vijf Nederlanders krijgt last van dementie. Je moet er niet aan denken dat je partner straks handelingsonbekwaam is en je daardoor bijvoorbeeld je woning niet meer kunt verkopen. In een levenstestament leg je al dit soort dingen op voorhand vast. In een levenstestament leg je vast hoe je wil dat dingen geregeld worden op het moment dat je nog wél in leven, maar niet meer wilsbekwaam bent. Een reëel scenario, en toch hebben niet veel mensen een levenstestament.

Wil je er zeker van zijn dat je nabestaanden geen last ondervinden m.b.t. de financiën wanneer je komt te overlijden?
Dan kun je je financiële gegevens achterlaten in de wilsbeschikking.

Financiën met je dierbaren

De kinderen worden groter. Ze leren om hun eigen financiën te beheren. Het is zo nu en dan nodig om je kind of kinderen even te helpen met hun financiën. Je kunt natuurlijk altijd geld opzij zetten om ze te hulp te schieten wanneer dat nodig is, maar je kunt ze ook helpen om hun eigen broek omhoog te houden. Dit kan door hen op tijd inzicht te geven in wat financieel verantwoordelijk zijn betekent. Op deze manier help je je kinderen financieel zelfstandig te worden. Wanneer jij er niet meer bent hoeven ze zich geen zorgen meer te maken over de financiën. Dit is voor jou ook een gerust gevoel.

Geld opzijzetten voor je dierbaren

Veel ouders zetten maandelijks een vast bedrag opzij voor hun kind. Dit om te voorkomen dat je kind later met een gigantische studieschuld blijft zitten als je er niet meer bent. Het is belangrijk om hier op tijd over na te denken en je kind duidelijk maakt dat het geld niet aan komt waaien. Zodra een kind weet hoe ze voor hun eigen geld moeten werken, waarderen ze alle giften des te meer. Breng je kind ook bij dat ze moeten sparen voor hun toekomst. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je kind te vertellen dat je voor hem/ haar aan het sparen bent, dat kan als motivatie werken. Als je je kind zakgeld geeft, geef dan aan dat dat als leergeld dient. Leer ze om met dat geld zelfstandig hun financiën te regelen. Als ze wekelijks €5 zakgeld krijgen, vertel ze dan dat ze een bepaald percentage daarvan moeten sparen.